Når skilsmissebørn savner mor eller far

Mindfulness for Børn

3 tips til at hjælpe dit barn, når savnet efter mor eller far bliver for overvældende.

Når mor og far er flyttet hver til sit, bliver savnet en fast del af livet for delebørn.

 

Tit er det på skiftedage, at savnet er mest tydeligt, eller det dukker op ved sengetid, når tankerne og følelserne fylder i hovedet og giver uro i kroppen.

Det kan gøre ondt helt ind i hjertet at se, hvordan dit barn bliver vredt eller ked af det, eller helt overvældet af følelser, når barnet savner sin anden forælder.

 

Derfor har jeg samlet et par tips til dig her, som du kan bruge til at hjælpe dit delebarn, når det savner sin mor eller far.

Barn meditere i naturen på Bornholm. Mindfulness for børn naturlyde

3 tips til at hjælpe skilsmissebørn, der savner mor eller far

1: Anerkend savnet

Hvis dit barn efter en skilsmisse savner far eller mor, skal du ikke prøve at få savnet til at gå væk eller aflede barnet med aktiviteter. For det er okay og helt naturligt, at barnet savner sin mor eller far.
Mest af alt har barnet brug for at føle sig set og hørt og ikke at stå alene med savnet.

Helt konkret kan du spørge, om dit barn har brug for et knus eller for at blive nusset eller holdt i hånden, anbefaler familieterapeut Anna Prip.


Tal med dit barn om savnet og følelserne. Spørg om, hvordan det føles, og hvad barnet tror kan hjælpe. Så føler barnet sig set og hørt og ikke alene.

2: Vær klar til at lytte

Du kan ikke fjerne savnet eller sorgen fra dit barn, og det skal du heller ikke.
Men du kan hjælpe dit barn gennem følelserne ved at vise, at du rummer barnet, og især ved at lytte til det. Hvis du har et mindre barn, kan du hjælpe med at sætte ord på følelserne.

Helt konkret kan du gøre det ved at undre dig sammen med barnet over, hvad savn mon er for en følelse. Her foreslår Anna Prip, at du kan stille de her spørgsmål:

Hvad mon følelsen af savn vil hos barnet? Hvis savnet kunne tale, hvilken historie vil savnet så fortælle? Hvordan mon det kan være, at savnet dukker op lige nu? Hvordan føles savnet i barnets krop?

3: Sørg for, at barnet ikke bliver for træt og udmattet inden sengetid

Det er tit ved sengetid, at barnet mærker savn, fordi tankerne og følelserne fylder i hovedet og giver uro i kroppen. Især hvis barnet er overtræt, kan alting føles meget værre, end når barnet er frisk.

På de svære dage, hvor savnet har fyldt hos barnet, kan du være ekstra opmærksom på, at sengetiden ikke bliver udsat. Brug noget tid inden sengetid på at geare ned, måske slukke for skærme og tage pyjamas på i god tid, så I kan hygge stille og roligt sammen.

Giv dig god tid til putteritualet, så barnet mærker roen og trygheden ved, at du er der.

Når følelsen af savn bliver overvældende, kan den vendes til ro og tryghed

børn med adhd har brug for ro nærvær. Pia Holgersen sammen med sin søn Storm

Indrømmet, jeg er ikke skilsmissebarn, men jeg kender til smerten ved at savne.

 

Da jeg var barn, led jeg frygteligt af hjemve.

 

Jeg kan huske, hvordan jeg blev helt overvældet af følelsen af at savne min mor og far. Jeg kunne ikke tænke på andet og blev helt lammet af følelsen.

 

Hvis jeg havde vidst dengang, hvad jeg ved nu, kunne jeg nok have sluppet for mange timers ondt i maven og tårer.

 

Efter jeg er blevet voksen og nu arbejder med mindfulness, er jeg bevidst om, at følelser kommer og går, og at man godt kan skifte mellem dem. Det ville jeg ønske, at jeg vidste, da jeg var barn.

 

Hvis jeg havde fået noget hjælp dengang til at vende følelserne, havde alting set anderledes ud

Meditation, der hjælper skilsmissebørn, som savner mor eller far

Med mindet om de store følelser, der overvældede mig, dengang jeg var barn og havde hjemve, besluttede jeg at lave en meditation, der kan hjælpe skilsmissebørn, der savner deres mor eller far.

 

Meditationen vender følelsen af afmagt til, at barnet kan føle, at det har den anden forælder hos sig i hjertet. Meditationen flytter også følelsen af savn og forladthed til en god og rar følelse i kroppen, som barnet kan genkalde sig, når savnet banker på.

 

Meditationen er en af den slags, som barnet kan øve sig i at bruge, så det bliver nemmere for barnet at fremkalde de rare følelser, når det har brug for det.

 

Jeg anbefaler også, at du prøver at lytte til den sammen med dit barn. På den måde får I en oplevelse sammen, og I kan tale sammen om de følelser, der opstår hos barnet.

Mindfulness øvelser til behandling af stress hos børn med angst

Prøv meditationen hos Mindfulness for Børn

Meditationen hedder ’Jeg hører til’, og den ligger inde i vores app, Mindfulness for Børn Appen.

Mindfulness for Børn Appen er en abonnementsservice, som tilbyder guidede børnemeditationer, sov godt-meditationer til børn, sanselege og yoga- og qi-gong-øvelser til dit barn.

Du får adgang til…

Du kan prøve børnemeditationerne gratis i 14 dage. Herefter kun 29,- kr./md. Der er ingen binding, og du kan opsige når som helst.   

Bliv medlem og hjælp dit barn allerede i dag.

Pia Holgersen fra Mindfulness for Børn psykomotorisk fysioterapeut
Scroll to Top

Har du et barn med angst?

Hej, jeg hedder Pia. Med en baggrund indenfor fysioterapi, psykomotorik og afspænding, har jeg udviklet minikurset ‘ Hej Angst,’ der er designet specielt til forældre med børn i alderen 5-9 år.

Fagligt og personligt forstår jeg udfordringerne ved at være forælder til et barn med angst. Det er frustrerende og skræmmende når angsten hæmmer barnet, og den tilbudte hjælp ikke virker, eller kun hjælper lidt.

Savner du konkrete og let anvendelige redskaber, så du både kan støtte dit barn her og nu og klæde dit barn på til at håndtere og dæmpe angsten selv, når du ikke er i nærheden?

 Det kan jeg hjælpe dig med!

Pia Holgersen fra Mindfulness for Børn psykomotorisk fysioterapeut

Jeg glæder mig til vi ses ❤️ Pia